«O‘ZBEKISTONDA SUG‘URTA KOMPANIYALARIDA QAYTA SUG‘URTA ORQALI RISKLARNI DIVERSIFIKATSIYA QILISH SAMARADORLIGINI BAHOLASH» - Zilola Nasirdjonovna , Shoraximova («YANGI O’ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekistonda faoliyat yuritayotgan sug‘urta kompaniyalarida qayta sug‘urta mexanizmlaridan foydalanish orqali risklarni diversifikatsiya qilish samaradorligi baholanadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi qayta sug‘urtaning sug‘urta portfeli barqarorligini ta’minlash, yirik va katastofik risklarni kamaytirish hamda sug‘urta kompaniyalarining moliyaviy barqarorligiga ta’sirini aniqlashdan iborat. Tadqiqot jarayonida tizimli va qiyosiy tahlil, statistik usullar hamda moliyaviy ko‘rsatkichlar asosida baholash metodlari qo‘llanildi. Xususan, sug‘urta mukofotlari va to‘lovlari nisbatlari, retention darajasi, sedent ulushi hamda zararlilik ko‘rsatkichlari tahlil qilindi. Olingan natijalar qayta sug‘urta risklarni samarali taqsimlash orqali sug‘urta kompaniyalari moliyaviy natijalarining barqarorligini oshirishini ko‘rsatadi. Tadqiqot xulosalari asosida O‘zbekiston sug‘urta bozorida qayta sug‘urta amaliyotini takomillashtirish va risklarni boshqarish samaradorligini oshirishga qaratilgan ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi.