AYLANMA IQTISODIYOTGA O‘TISHNING FUNDAMENTAL ASOSLARI: CHIZIQLI MODELNING CHEKLOVLARI VA BARQAROR RIVOJLANISH IMKONIYATLARI - Nurbek Bahodirjon o‘g‘li, Ibrohimov; Kamoliddin Yo‘ldoshevich, Jabbarov («YANGI O’ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Ushbu maqolada an’anaviy chiziqli iqtisodiyot modelidan aylanma iqtisodiyotga o‘tish jarayoni va uning zamonaviy iqtisodiyot uchun ahamiyati tahlil qilinadi. Chiziqli modelning resurslardan samarasiz foydalanish, chiqindilar hajmining ortishi hamda ekologik muammolarni kuchaytirishi asosiy cheklovlar sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada aylanma iqtisodiyot tamoyillari, jumladan resurslarni qayta ishlash, qayta foydalanish va ishlab chiqarish siklini uzaytirish orqali barqaror iqtisodiy o‘sishni ta’minlash imkoniyatlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari aylanma iqtisodiyotga o‘tish iqtisodiy samaradorlikni oshirish, ekologik barqarorlikni ta’minlash va innovatsion rivojlanishni qo‘llab-quvvatlashda muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.