HUDUDIY IQTISODIY RIVOJLANISHNING NAZARIY ASOSLARI VA KONSEPSIYALARI - Nurali Xolmatovich , Bekmurodov («YANGI O’ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Mazkur maqolada hududiy iqtisodiy rivojlanishning nazariy-metodologik asoslari hamda uning zamonaviy konseptual yondashuvlari tizimli ravishda tahlil etiladi. Tadqiqotda hududiy rivojlanish nazariyalarining evolyutsion bosqichlari ochib berilib, klassik joylashuv nazariyasi asoschilari qarashlari ilmiy jihatdan umumlashtiriladi. Maqolada hududlararo iqtisodiy tafovutlarning shakllanish omillari, ishlab chiqarish kuchlarining hududiy joylashuvi, transport-logistika infratuzilmasi, institutsional muhit va innovatsion salohiyatning mintaqaviy rivojlanishga taʼsiri kompleks yondashuv asosida yoritiladi. Shuningdek, barqaror va inklyuziv hududiy rivojlanish, klasterlashuv jarayonlari hamda raqobatbardosh hududlarni shakllantirish mexanizmlarining nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari hududiy iqtisodiy siyosat samaradorligini oshirish, mintaqalararo nomutanosibliklarni qisqartirish va uzoq muddatli barqaror oʻsishni taʼminlashga xizmat qiladi.