MAMLAKATIMIZDAGI XUSUSIY KORXONALARNING RAQOBATBARDOSHLILIGINI OSHIRISH YO‘LLARI - Azizbek Nematovich, Xamzaev; Mohirjon, Mirzajonov («YANGI O’ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Mazkur maqolada korxonalarning raqobatbardoshligini oshirishning nazariy-uslubiy asoslari hamda amaliy mexanizmlari kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqotda raqobatbardoshlik tushunchasining iqtisodiy mazmuni, uning shakllanish omillari va strategik boshqaruv bilan uzviy bogʻliqligi yoritiladi. Xususan, M.Porterning raqobat ustunligi nazariyasi, resurslarga asoslangan yondashuv (Resource-Based View) hamda innovatsion rivojlanish konsepsiyalari asosida korxona samaradorligini oshirish yoʻllari ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Maqolada ishlab chiqarish xarajatlarini optimallashtirish, sifat menejmenti tizimlarini joriy etish, raqamli transformatsiya, marketing strategiyasini takomillashtirish, inson kapitalini rivojlantirish va moliyaviy barqarorlikni taʼminlash kabi ustuvor yoʻnalishlar tahlil qilinadi. Shuningdek, globalizatsiya va raqamli iqtisodiyot sharoitida innovatsion faollik hamda eksport salohiyatining ahamiyati alohida eʼtirof etiladi.Tadqiqot natijalari korxonalarda strategik boshqaruvni kuchaytirish, barqaror raqobat ustunligini shakllantirish va uzoq muddatli iqtisodiy samaradorlikka erishish boʻyicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.