GLOBALLASHUV SHAROITIDA ELEKTRON TIJORAT ORQALI TADBIRKORLIK SUBYEKTLARINING XALQARO SAVDO MUNOSABATLARINI RIVOJLANTIRISH MEXANIZMLARI - Otabek Absalomovich, Xudayberdiyev («YANGI O’ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Mazkur maqolada globallashuv va raqamli iqtisodiyot sharoitida tadbirkorlik faoliyatida xalqaro savdo munosabatlarini rivojlantirishning zamonaviy yo‘nalishlari tahlil qilingan. Tadqiqotda elektron tijoratning jadal rivojlanishi, raqamli texnologiyalarning keng qo‘llanilishi hamda katta ma’lumotlar (Big Data) texnologiyalarining iqtisodiy jarayonlarga ta’siri o‘rganilgan. Elektron tijorat platformalarining shakllanishi natijasida savdo jarayonlarida geografik cheklovlarning kamayishi, iste’molchilarning bozor munosabatlaridagi rolining kuchayishi hamda marketing strategiyalarining transformatsiyalashuvi ilmiy jihatdan asoslab berilgan.Tadqiqot natijalariga ko‘ra, elektron tijorat va katta ma’lumotlar texnologiyalaridan samarali foydalanish tadbirkorlik subyektlarining xalqaro savdo faoliyatini kengaytirish, marketing samaradorligini oshirish hamda boshqaruv qarorlarini optimallashtirish imkonini beradi. Mazkur yondashuv korxonalarning global bozorlardagi raqobatbardoshligini oshirishning muhim omili sifatida baholandi.