BANDLIK TUZILMASINING O‘ZGARISHI VA IQTISODIY SAMARADORLIKKA TА’SIRI - Dilbar Olimovna, Rahmatullayeva («YANGI O’ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Ushbu maqolada bandlik tuzilmasida yuz berayotgan tarkibiy oʻzgarishlarning iqtisodiy samaradorlikka taʼsiri nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Xususan, iqtisodiyot tarmoqlari kesimida mehnat resurslarining qayta taqsimlanishi, bandlikning sektorlar-aro siljishi hamda yuqori qoʻshilgan qiymat yaratuvchi sohalarga oʻtish jarayonlarining yalpi ichki mahsulot oʻsishi va mehnat unumdorligiga taʼsiri oʻrganiladi. Tadqiqot davomida bandlik tuzilmasining modernizatsiyasi iqtisodiy samaradorlikni oshirishning muhim omili ekanligi ilmiy asoslab beriladi. Shuningdek, bandlikdagi sifat oʻzgarishlari va innovatsion faoliyatning kuchayishi oʻrtasidagi oʻzaro bogʻliqlik aniqlanadi. Maqola natijalari iqtisodiy siyosatni shakllantirishda hamda mehnat bozorini rivojlantirish strategiyalarini ishlab chiqishda amaliy ahamiyatga ega.