SANOAT VA SANOAT KORXONALARINING RAQAMLI TRANSFORMATSIYASI JARAYONLARINI TAHLIL QILISHGA USLUBIY YONDASHUV - Zebiniso Usmonovna, Sabirova («YANGI O'ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Ushbu maqolada sanoat va sanoat korxonalarining raqamli transformatsiyasi jarayonlarini tahlil qilishga oid uslubiy yondashuv ishlab chiqish masalalari yoritilgan. O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining qarorlari va farmonlari doirasida milliy biznesda xalqaro boshqaruv uslublarini raqamli transformatsiya kontekstida joriy etishning ahamiyati yoritildi. Raqamli texnologiyalarni joriy etish sanoat tarmoqlarining raqobatbardoshligini oshirish, ishlab chiqarish samaradorligini yaxshilash hamda boshqaruv tizimlarini optimallashtirishda muhim omil sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda raqamli transformatsiyaning nazariy asoslari, bosqichlari va amaliy yo‘nalishlari tahlil qilingan. Shuningdek, sanoat korxonalarida raqamlashtirish jarayonini baholash mezonlari hamda samaradorlik ko‘rsatkichlari aniqlanib, raqamli transformatsiyani tahlil qilish uchun kompleks uslubiy yondashuv taklif etilgan. Ushbu yondashuv korxonalarning raqamli rivojlanish darajasini baholash, ularning strategik boshqaruv qarorlarini qabul qilishda yordam beradi. Tadqiqot natijalari sanoat korxonalarida raqamli iqtisodiyot tamoyillarini joriy etish, innovatsion faoliyatni rivojlantirish va resurslardan samarali foydalanish imkoniyatlarini kengaytirishga xizmat qiladi.