1907-YILGI MOLIYAVIY INQIROZ: SABABLARI, KЕCHISHI VA JAHON MOLIYA TIZIMIGA TA’SIRI - X.U. , Xaydarov; D.R. , Raxmonov («YANGI O'ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Ushbu ilmiy maqolada 1907-yilgi moliyaviy inqiroz zamonaviy moliyaviy inqirozlar nazariyasi nuqtayi nazaridan chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda mazkur inqirozning kelib chiqish sabablari, rivojlanish mexanizmi hamda jahon moliya tizimi evolyutsiyasiga ko‘rsatgan institutsional va tizimli ta’siri kompleks yondashuv asosida o‘rganiladi. Maqolada 1907-yilgi inqiroz faqat tarixiy hodisa sifatida emas, balki moliyaviy bozorlar barqarorligi, likvidlik muammosi va ishonch inqirozi kabi fundamental iqtisodiy tushunchalarning shakllanishida hal qiluvchi bosqich sifatida qaraladi. Tadqiqot jarayonida moliyaviy tizimda markaziy bank instituti mavjud emasligi, banklararo muvofiqlashuv mexanizmlarining zaifligi hamda moliyaviy vositachilar faoliyatidagi tartibga solish yetishmasligi inqirozning asosiy sabablari sifatida ilmiy jihatdan asoslanadi. Maqolada 1907-yilgi moliyaviy inqirozning kechishi bosqichma-bosqich tahlil qilinib, moliyaviy bozorlarda ishonchning yo‘qolishi qanday qilib tizimli xavfga aylangani ochib beriladi.