ҲАЛОЛ МОЛИЯЛАШТИРИШ ИНСТРУМЕНТИ СИФАТИДА МУРАБАХА: АНЪАНАВИЙ КРЕДИТ БИЛАН ҚИЁСИЙ ТАҲЛИЛ - Обиджон Тўймуратович, Азимов («YANGI O'ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Ушбу мақолада Исломий молиялаштиришнинг асосий инструментларидан бири — Мурабаха модели мазмун-моҳияти, унинг амалий қўлланилиши ва анъанавий кредитлашдан фарқловчи жиҳатлари таҳлил қилинди. Мурабаха шариат талабларига мос савдо асосидаги молиялаштириш механизми сифатида белгиланиб, активнинг мулк сифатида банк томонидан сотиб олиниши ва мижозга белгиланган устама билан қайта сотилишига асосланади. Тадқиқотда Мурабаханинг риск профили, фоизсиз хусусияти, актив билан таъминланганлиги, ҳуқуқий-иқтисодий устунлик ва чекловлари, шунингдек Ўзбекистонда мазкур инструментдан фойдаланиш имкониятлари таҳлил қилинган. Анъанавий кредит билан қиёсий таҳлил орқали Мурабаха моделига хос асосий афзалликлар ва амалий муаммолар аниқланди.