ЎЗБЕКИСТОН МОНЕТАР СИЁСАТИНИНГ САВДО БАЛАНСИГА ТАЪСИРИНИ БАҲОЛАШ - Мухлисахон Азаматжон қизи, Солижонова («YANGI O'ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Мазкур мақолада Ўзбекистон Республикасида амалга оширилаётган монетар сиёсатнинг ташқи савдо баланси кўрсаткичларига таъсири эмпирик усулларда баҳоланади. 2019-2024 йиллар давридаги статистик маълумотларга асосланган таҳлил натижалари шуни кўрсатадики, қаттиқ монетар сиёсат ва кенгайтирувчи фискал сиёсат ўртасидаги мувофиқлашмаганлик ташқи савдо дефицитининг ўсишига туртки бермоқда. Инфляцион таргетлаш режимига ўтиш жараёни, валюта курси эркинлиги ва асосий фоиз ставкаси ўзгаришлари савдо балансига кўп томонлама таъсир кўрсатмоқда.