O‘ZBEKISTONDA DAVLAT IJTIMOIY XARAJATLARINING AHOLI FAROVONLIGIGA TA’SIRINING KORRELYATSION–REGRESSION TAHLILI - Xulkar Shuhrat qizi , Abduvoyeva («YANGI O'ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida davlat ijtimoiy xarajatlarining aholi farovonligi ko‘rsatkichlariga ta’siri empirik jihatdan o‘rganildi. Tadqiqotda 2014–2023 yillar oralig‘idagi makroiqtisodiy ma’lumotlar, sog‘liqni saqlash, ta’lim va ijtimoiy himoyaga ajratilayotgan mablag‘lar statistikasi asosida korrelyatsion tahlil va ko‘p omilli regressiya modeli qo‘llanildi. Aholi farovonligi real daromadlar va kambag‘allik darajasi orqali ifodalanadi. Natijalar ta’lim va sog‘liqni saqlash xarajatlarining inson rivojlanish indeksi va real daromadlar o‘sishiga sezilarli ijobiy ta’sir ko‘rsatishini tasdiqladi. Olingan natijalar ijtimoiy xarajatlar bilan aholi farovonligi o‘rtasida ijobiy va statistik jihatdan ahamiyatli bog‘lanish mavjudligini ham ko‘rsatadi. Bu tadqiqot O‘zbekistonda ijtimoiy siyosatning samaradorligini oshirish, xarajatlarni toʻgʻri taqsimlash bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga yordam beradi.