MAXSUS IQTISODIY ZONALAR FAOLIYATINING IJTIMOIY VA INSTITUTSIONAL SAMARADORLIGI - Zulfiya Sadullayevna, Abdullayeva («YANGI O'ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Ushbu maqolada maxsus iqtisodiy zonalar faoliyatining ijtimoiy va institutsional samaradorligi kompleks yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi maxsus iqtisodiy zonalarning hududiy rivojlanish, bandlikni oshirish, aholi daromadlarini koʻpaytirish hamda tadbirkorlik muhitini yaxshilashga koʻrsatadigan taʼsirini baholashdan iborat. Shuningdek, institutsional omillar - boshqaruv tizimi, normativ-huquqiy baza, investitsion muhit va davlat qoʻllab-quvvatlash mexanizmlarining samaradorlikka taʼsiri oʻrganiladi. Tadqiqotda statistik, taqqoslama va tizimli tahlil usullaridan foydalaniladi. Natijada ijtimoiy va institutsional samaradorlikni baholash mezonlari taklif etilib, maxsus iqtisodiy zonalar faoliyatini takomillashtirish boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqiladi. Maqola natijalari hududiy iqtisodiy siyosatni samarali shakllantirishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi.