JAHONDA TO‘G‘RIDAN-TO‘G‘RI XORIJIY INVESTITSIYALARNING (TXXI) IQTISODIY RIVOJLANISH BILAN BOG‘LIQLIGINI TAHLILI - Shahzod Fazliddinovich, Bahromov («YANGI O'ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Maqolada jahonda toʻgʻridan-toʻgʻri xorijiy investitsiyalar (TXXI) hajmining iqtisodiy rivojlanish bilan bogʻliqligi tahlil qilinadi. Tadqiqot Jahon banki, Xalqaro Valyuta Jamgʻarmasi va UNCTAD maʼlumotlari asosida olib borildi. Asosiy koʻrsatkichlar sifatida toʻgʻridan-toʻgʻri xorijiy investitsiyalar, energiya narxlari, oltin kursi va global iqtisodiy oʻzgarishlar tahlil qilindi. Natijalar shuni koʻrsatadiki, toʻgʻridan-toʻgʻri xorijiy investitsiyalar (TXXI) hajmidagi oʻzgarishlar global iqtisodiy oʻsish surʼatlariga bevosita taʼsir koʻrsatadi. Ular kapital shakllanishini kuchaytiradi, texnologik yangilanishni tezlashtiradi va makroiqtisodiy barqarorlikni mustahkamlaydi. Maqolada risklarni kamaytirish boʻyicha moliyaviy diversifikatsiya, xalqaro hamkorlik va innovatsion instrumentlardan foydalanish zarurligi taʼkidlandi.