DEMOGRAFIK OMILLAR VA BANDLIK SAMARADORLIGI O‘RTASIDAGI MUNOSABATLAR - Dilbar Olimovna, Rahmatullayeva («YANGI O'ZBEKISTON IQTISODIYOTI», 2026)
Mazkur maqolada demografik omillar va bandlik samaradorligi oʻrtasidagi oʻzaro bogʻliqlik zamonaviy iqtisodiy nazariya va empirik yondashuvlar asosida keng qamrovda tahlil qilinadi. Tadqiqotda aholi sonining oʻsish surʼatlari, yosh-jins tarkibi, mehnatga layoqatli aholi ulushi, demografik yuklama koeffitsiyenti, tugʻilish va oʻlim darajasi hamda ichki va tashqi migratsiya jarayonlarining mehnat bozori va bandlik samaradorligiga taʼsiri chuqur oʻrganiladi. Demografik jarayonlarning bandlik darajasi, mehnat unumdorligi va ish bilan taʼminlanganlik sifatiga taʼsir mexanizmlari nazariy jihatdan asoslab beriladi.