ВЛИЯНИЕ РАЗЛИЧНЫХ КОНЦЕНТРАЦИЙ NACL НА РАСТЕНИЕ CAPPARIS SPINOSA L. (CAPPARIDACEAE) В УСЛОВИЯХ IN VITRO
В статье проводились эксперименты путем посадки растения C. spinosa L. (Capparidaceae), распространенного в Южном Приаралье, в питательные среды in vitro с добавлением различных концентраций NaCl (50, 100, 150, 200, 250, 300, 350 и 400 мМ). В результате было установлено, что концентрация соли NaCl 200 мМ оказывает наиболее положительное влияние на морфогенетическую эффективность микропобегов, а предел их адаптации и развития к высоким концентрациям составляет до 400 мМ.
A.S. Sonmezdag, H. Kelebek, S Selli. Characterization of aroma-active compounds, phenolics, and antioxidant properties in fresh and fermented capers (Capparis spinosa) by GC-MS-olfactometry and LC-DAD-ESI-MS/MS. J. Food Sci. 2019, 84, 2449–2457. [CrossRef] [PubMed].
2. Wojdyło, A. Nowicka, P. Grimalt, M. Legua, P. Almansa, M.S.; Amorós, A.; Carbonell-Barrachina, Á.A.; Hernández, F. Polyphenol compounds and biological activity of caper (Capparis spinosa L.) flowers buds. Plants 2019, 8, 539. [CrossRef] [PubMed].
3. Yahia, Y.; Benabderrahim, M.A.; Tlili, N.; Hannachi, H.; Ayadi, L.; Elfalleh, W. Comparison of three extraction protocols for the characterization of caper (Capparis spinosa L.) leaf extracts: Evaluation of phenolic acids and flavonoids by liquid chromatography–electrospray ionization–tandem mass spectrometry (LC–ESI– MS) and the antio. Anal. Lett. 2020. [CrossRef].
4. Ziadi, M.; Bouzaiene, T.; Lakhal, S.; Zaafouri, K.; Massoudi, S.; Dousset, X.; Hamdi, M. Screening of lactic starter from Tunisian fermented vegetables and application for the improvement of caper (Capparis spinosa) fermentation through an experimental factorial design. Ann. Microbiol. 2019, 69, 1373–1385. [CrossRef].
5. Benachour, H.; Ramdani, M.; Lograda, T.; Chalard, P.; Figueredo, G. Chemical composition and antibacterial activities of Capparis spinosa essential oils from Algeria. Biodiversitas J. Biol. Divers. 2020, 21, 161–169. [CrossRef].
6. Khadem, P.; Motalebi, A.A.; Rokni, N.; Razavilar, V. Effects of Capparis spinosa root extract and modified atmosphere packaging on the shelf life of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets by measuring of antioxidant and antimicrobial parameters. Iran. J. Fish. Sci. 2020, 19, 2020.
7. A. Bagherifard, ; Hamidoghli, Y.; Biglouei, M.H.; Ghaedi, M. Effects of drought stress and superabsorbent polymer on morpho-physiological and biochemical traits of caper (Capparis spinosa L.). Aust. J. Crop Sci. 2020, 14, 13–20. [CrossRef].
8. T. Rakhimova, G. B. Vaisova , N. K. Rakhimova, A. Matkarimova. Phytocoenotic Distribution of Capparis Spinosa L. (Capparaceae) Under Different Ecological Conditions in Uzbekistan // Annals of R.S.C.B., ISSN:1583-6258, Vol. 25, Issue 6, 2021, Pages. 7882 - 7895 Received 25 April 2021; Accepted 08 May 2021.
9. X. Feng, J. Lu, H. Xin, L. Zhang, Y. Vang, K. Tang. Plant Syst Evol (2001) // № 228, PP. 123-141.
10. Lakrimi, M. Le caprier. Transfert Technol. Agri. 1997, 37, 1–4.
11. V. Gianguzzi, E. Barone and F. Sottile. In vitro rooting of Capparis spinosa L. as affected by genotype and by the proliferation method adopted during the multiplication phase // Plants 2020, 9, 398; doi:10.3390/plants 9030398.
12. Sherimbetov S.G. Orol dengizining qurigan hududlaridagio‘simliklarning molekular-biologik va ekologik xususiyatlari // Biol. fanl. dokt. diss. 2017. 345.b.
Copyright (c) 2025 «ВЕСТНИК НУУз»

Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution-NonCommercial-ShareAlike» («Атрибуция — Некоммерческое использование — На тех же условиях») 4.0 Всемирная.






.jpg)

2.png)





