GASTRONOMIC DISCOURSE AS A CULTURAL CODE
Abstract
This article analyzes the use of gastronomic discourse as a cultural code, examining lexical units and phraseological expressions related to food names in different languages. Uzbek scholars have primarily studied the historical roots of food and dish names, their etymology, stylistic features, and translation issues. They have highlighted the influence of social, cultural, and historical factors on the formation of these names. Foreign researchers, on the other hand, have examined food-related lexical units from linguistic-cultural and cognitive-linguistic perspectives, demonstrating the connection between language and culture. The article also pays special attention to the concept of gluttonyms, which are explained as linguistic units carrying implicit information. It is emphasized that gluttonyms reflect the trade, cultural, and historical ties between nations, allowing for the identification of which peoples, states, and nations maintained strong relationships.
References
Komilova M. O‘zbek tiliga xitoy tilidan o‘zlashgan oziq-ovqat nomlari tahlili //Turfa madaniyatlar, millat, tillarni qiyosiytipologik tadqiqotlar orqali anglash 15-xalqaro ilmiy anjuman. –B.54-56.
Nasimova F. O‘zbek mumtoz adabiy asarlarida uchraydigan taom nomlarining leksik-semantik xususiyatlari. Xorijiy lingvistika va lingvodidaktika. Issue -1.№5 (2023) / ISSN 2181-3701. –B. 25-32.
Ro‘ziyev Q. Alisher Navoiy Asarlarida oziq-ovqat nomlari va ularning berilishi. Tech-Fest. –2022. International mustidisciplinary Conference. England. –4-6.
Yusupova M. Oziq-ovqat mahsulotlari nomlarri bilan bog‘liq urducha va o‘zbekcha paremiyalarning leksik-semantik tahlili. Talqin va tadqiqotlar ilmiy-uslubiy jurnali. .№5. –B. 34-40. 5. Абдушукуров Б. “Қисаси Рабғузий” лексикаси. – Тошкент: Академия, 2008.
Бафоев Б. Навоий асарлари лексикаси. - Toшкент: Фан, 1983. –Б.154.
Гашимов Э. Англоязычный лингвокультурный алиментарный код: Лингвосемиотика фразеологизмов как единиц образной семантики. Языкознание. ISSN 1997-2911. № 2 (60) 2017. –С.110-113.
Икрамова Н. Узбекская кулинарная лексика: Дис. … канд.филол.наук. –Ташкент, 1983. –С.2.
Одилова Г. Ўзбек-инглиз миллий таом номинантлари қиёсий стилистикаси ва таржима муаммолари // Филология масалалари, 2019. – Vol. 29 No. 2. – Б. 69-79.
Синдоров Л.К. “Ҳибатул ҳақойиқ” лексикаси: филол. фан. бўйича фалсафа доктори (PhD). … дисс. автореф. – Жиззах: 2021.
Тоғаев Т. Алишер Навоий асарлари тилидаги таом номлари // Ўзбекистонда хорижий тиллар, 2019. – №5. – Б. 26.
Ўзбек тилининг изоҳли луғати. 5 жилдли. 2-жилд. – Тошкент: Ўзбекистон миллий энциклопедияси, 2008. – Б. 493.
Холмурадова М.Ф. “Қутадғу билиг” лексикаси: филол. фан. бўйича фалсафа доктори (PhD). … дисс. автореф. – Тошкент: 2019.
Худаярова М. Ўзбек тилдаги таом номларининг лингвистик таҳлили ( Қорақалпоғистон ҳудуди материаллари асосида) филол. фан. бўйича фалсафа доктори (PhD). … дисс. автореф. – Тошкент, 2009. –B.11.
https://uza.uz/oz/posts/ozbek-tilida-oziq-ovqat-ozlashmalarining-genetik-manbalari-haqida_620288
Copyright (c) 2025 News of the NUUz

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.