PECTIN SUBSTANCES OF CUCUMIS MELO PEEL
Abstract
The article is devoted to the isolation and study of the physicochemical properties of pectin substances (PS) of Cucumis melo peel, fam. Cucurbitaceae. The yield of PS from the peel is 5.0%. Monosaccharides were found in the hydrolysis products of the obtained pectin substances: glucose (1%) xylose (1.7%), rhamnose (1.8%), mannose (2.6%), galactose (4.4%), arabinose (44.6%) and uronic acids. Results of titrimetric analysis show that PS is highly esterified with a degree of esterification of 52.4%. Analysis of the IR spectra of pectin substances and their derivatives: pectic acid and galacturonane shows that the studied biopolymers are carboxypolysaccharides with a basic α-1→4 glycoside bond between the residues of D-galacturonic acid in the main chain, where the carboxyl groups are partially methylated
References
2. Минзанова С. Т., Миронов В. Ф., Выштакалюк А. Б., Цепаева О. В., Миронова Л. Г., Коновалов А. И., Изв. АН, сер. хим., 2014. T. 9. C. 142.
3. Gyunter E. A., Popeiko O. V., Vityazev F. V., Chem. Nat. Compd., 2017. V. 53. P. 6.
4. Куасси Л. Коффи, Беда М. Япо, В. Бессон, Poncirus trifoliata; Пектин; блок-сополимеры; Высокомолекулярные характеристики; Желирующая прочность, Сельскохозяйственные науки, 2013.Т. 4 №11, C. 45-51.
5. Crombie HJ, Scott C, Reid JSG In: Voragen AGJ, Schols HA, Visser RGF (eds) Advances in pectin and pectinase research. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 2003, P. 35–45.
6. Mohnen D., Barton D, Nakanishi K, Meth-Cohn O. Comprehensive natural products chemistry, Elsevier, Dordrecht, The Netherlands, 1999. P. 497–527.
7. Криштанова Н.А., Сафонова М.Ю., Болотова В.Ц., Павлова Е.Д., Саканян Е.И. Перспективы использования растительных полисахаридов в качестве лечебных и лечебно-профилактических средств// ВЕСТНИК ВГУ. 2005, №1. С. 212-221
8. Азизова Д. Ш., Рахманбердиева Р. К., Маликова М. Х., Эшбеков А.Э., Углеводный состав надземной части Solanum tuberosum L.,Фарм. Журнал, 2023. №3. C. 6-11.
9. Маликова М. Х., Ахмедова X. X., Рахманбердыева Р. К., Жаунбаева К.С., Пектиновые вещества Ferula kuhistanica и F. tenuisecta, Хим. природ. соед. 2018. №1. С. 13-15.
10. Erkulov Z. E., Malikova M. K. and Rakhmanberdyeva R. K., Carbohydrates from the aerial part of Ferula kuhistanica and F. tenuisecta. Chem. Nat. Compd. 2011. V. 47. C. 182–184.
Copyright (c) 2025 News of the NUUz

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.