ECO-FRIENDLY ALTERNATIVE: NUTRIENT BROTH BASED ON APPLE AND POTATO WASTE FOR THE GROWTH OF BACILLUS SUBTILIS
Recently, there has been growing interest in environmentally friendly methods in microbiology using agro-food waste. The aim of the study was to develop a nutrient medium based on apple-potato waste for cultivating Bacillus subtilis. Products from fruit and vegetable processing were used, which were treated thermally and enzymatically. The growth of the culture was evaluated using spectrophotometry, and the results were compared with the traditional LB medium
Smith J., Patel R., Huang L. Valorization of potato processing by-products: A review // J. of Food Processing and Preservation. - 2018. - Vol. 42, № 3. - e13567. - С. 6-7.
2. Мещеряков Б. И., Федорова О. В. Биотехнологическое использование органических отходов. - М.: Колос, 2017. - 160 с. - С. 112.
3. Ахмедов У. Х., Нурматова Ш. Р. Исследование штаммов Bacillus subtilis, выделенных из почв Узбекистана // Микробиология и биотехнология. - 2020. -№ 2. - С. 12–16.
4. Sambrook J., Russell D.W. Molecular Cloning: A Laboratory Manual. - 3rd ed. - Cold Spring Harbor Laboratory Press, 2001. - Vol. 1. - С. 117.
5. Кузнецова Л. А., Карпунина Н. В. Практикум по микробиологии. - М.: Академкнига, 2018. - 248 с. - С. 122.
6. Садовская Е. Н., Васильева М. Л. Микробиологические методы в биотехнологии. - М.: Наука, 2018. - 160 с. - С. 99.
7. Гладкий Ю. Н., Кузьмин Н. П. Основы статистической обработки экспериментальных данных. - СПб.: Лань, 2016. - 216 с. -С. 94.
8. Кузнецова С. А., Иванова Л. Н., Петров И. В. Использование аграрных отходов в микробиологии // Биотехнология. - 2020. - №2. - С. 88-93.
9. Турсунов Ф. А., Абдурахманов М. И., Салимова Н. Д. Применение плодовых отходов для роста Bacillus spp. // Аграрная наука Узбекистана. - 2022. - №3. - С. 98–104.
10. Шарипов Ж. Б., Юнусов Х. Р. Экономика альтернативных питательных сред // Микробиологические исследования. - 2021. - №1. - С. 86–89.
11. FAO. The State of Food and Agriculture 2019: Moving forward on food loss and waste reduction. - Rome: FAO, 2019. - 180 с.
12. Исламов К. Ф., Каримова Ж. У., Саидов Д. А. Использование тыквенных отходов в микробиологических средах // Узбекистанский журнал биотехнологий. - 2021. - №2. - С. 60–64.
13. Мирзаева З. И., Нуралиев А. Ш. Сравнительная оценка стоимости питательных сред // Технологии устойчивого развития. - 2022. - №4. - С. 40–46.
14. Kim H. J., Choi J. S. Apple pomace-based fermentation substrate for Lactobacillus plantarum: nutrient analysis and bioconversion // Journal of Food Processing and Preservation. - 2020. - Vol. 44, №2. - P. 243–248
Copyright (c) 2025 «ACTA NUUz»

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.






.jpg)

1.png)





