Ijtimoiy-gumanitar fanlar

CHOG‘ISHTIRILAYOTGAN TILLARDA “NON/ BREAD” KOMPONENTLI PAREMIYALARNING LINGVOMADANIY TAHLILI

Maqol, millat, madaniyat, xalq, o‘zbek tili, ingliz tili, marosimlar, dinlar.

Mualliflar

Maqollar milliy madaniy va til merosining tashuvchisi sifatida xalqning dunyoqarashi, qadriyatlari hamda an’analarini ifodalaydi. Paremiologiyada ramziy obrazlarning keng doirasida oziq-ovqatga oid tushunchalar alohida o‘rin egallaydi. Xususan, non (o‘zbek madaniyatida non) nafaqat asosiy oziq-ovqat mahsuloti, balki muqaddas madaniy ramz sifatida namoyon bo‘ladi. Ushbu maqolada taqqoslanayotgan tillardagi non/bread komponentli maqollarning lingvomadaniy tahlili yoritilgan. Tadqiqot turli lingvomadaniy kontekstlarda non tushunchasining ham umuminsoniy, ham milliy xususiyatlarini ochib beradi. O‘zbek va ingliz paremiologik birliklarini solishtirish orqali maqolada ularning ramziy ma’nolari, semantik funksiyalari va pragmatik qo‘llanilishidagi o‘xshashlik hamda farqlar ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot natijalari madaniyatlararo muloqotni chuqurroq anglashga, shuningdek, oziq-ovqatga oid ramzlarning milliy identitetni shakllantirishdagi rolini ochib berishga xizmat qiladi.