CUCUMIS MELO PO‘STLOG‘I NING PEKTIN MODDALARI
##submission.downloads##
Maqola Cucumis melo , (Cucurbitaceae Qovoqdoshlar oilasiga mansub) po'stining pektin moddalarining (PM) fizik-kimyoviy xususiyatlarini ajratish va o'rganishga bag'ishlangan. Pektin moddasining unumi 5,0% ni tashkil qildi. Olingan pektin moddalarining gidroliz mahsulotlaridagi monosaxaridlar qoldig’i: glyukoza (1 %) ksiloza (1,7%), ramnoza (1,8 %), mannoza (2,6%), galaktoza (4,4%), arabinoza (44,6%) va uron kislotalaridan iborat ekanligi aniqlandi. Titrimetrik tahlil ma'lumotlari PM eterifikatsiya darajasi 52.4% bo'lgan yuqori esterifikatsiyalangan pektin ekanligini ko’rsatdi. Pektin moddalari va ularning hosilalari bo’lgan: pektin kislota va galakturonanning IQ spektrlarini tahlil qilish shuni ko'rsatdiki, o‘rganilayotgan biopolimerlar karboksil guruhlari qisman metillangan, asosiy zanjirdagi α-1→4 glikozid bog'langan, D-galakturon kislotasidan iborat karboksipolisaxaridlardir.
2. Минзанова С. Т., Миронов В. Ф., Выштакалюк А. Б., Цепаева О. В., Миронова Л. Г., Коновалов А. И., Изв. АН, сер. хим., 2014. T. 9. C. 142.
3. Gyunter E. A., Popeiko O. V., Vityazev F. V., Chem. Nat. Compd., 2017. V. 53. P. 6.
4. Куасси Л. Коффи, Беда М. Япо, В. Бессон, Poncirus trifoliata; Пектин; блок-сополимеры; Высокомолекулярные характеристики; Желирующая прочность, Сельскохозяйственные науки, 2013.Т. 4 №11, C. 45-51.
5. Crombie HJ, Scott C, Reid JSG In: Voragen AGJ, Schols HA, Visser RGF (eds) Advances in pectin and pectinase research. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 2003, P. 35–45.
6. Mohnen D., Barton D, Nakanishi K, Meth-Cohn O. Comprehensive natural products chemistry, Elsevier, Dordrecht, The Netherlands, 1999. P. 497–527.
7. Криштанова Н.А., Сафонова М.Ю., Болотова В.Ц., Павлова Е.Д., Саканян Е.И. Перспективы использования растительных полисахаридов в качестве лечебных и лечебно-профилактических средств// ВЕСТНИК ВГУ. 2005, №1. С. 212-221
8. Азизова Д. Ш., Рахманбердиева Р. К., Маликова М. Х., Эшбеков А.Э., Углеводный состав надземной части Solanum tuberosum L.,Фарм. Журнал, 2023. №3. C. 6-11.
9. Маликова М. Х., Ахмедова X. X., Рахманбердыева Р. К., Жаунбаева К.С., Пектиновые вещества Ferula kuhistanica и F. tenuisecta, Хим. природ. соед. 2018. №1. С. 13-15.
10. Erkulov Z. E., Malikova M. K. and Rakhmanberdyeva R. K., Carbohydrates from the aerial part of Ferula kuhistanica and F. tenuisecta. Chem. Nat. Compd. 2011. V. 47. C. 182–184.






.jpg)

.png)





