Tabiiy fanlar

ИЗМЕНЕНИЕ ТЕРМИЧЕСКИХ ХАРАКТЕРИСТИК ВТОРИЧНОЙ ЦЕЛЛЮЛОЗЫ В ПРОЦЕССЕ БИОМОДИФИКАЦИИ

ikkilamchi sellyuloza, biomodifikatsiya, ferment, mato, termik tahlil.

Mualliflar

  • Гулноза ЖУРАЕВА, Базовый докторантка Ташкентский институт текстильной и легкой промышленности, Uzbekistan
  • Адхам РАФИКОВ, Д.х.н., профессор, Ташкентский институт текстильной и легкой промышленности, Uzbekistan
  • Дилфуза АБДУСАМАТОВА К.х.н., доцент, Ташкентский институт текстильной и легкой промышленности, Uzbekistan
  • Дилфуза ИСЛАМОВА, ассистент, Ташкентский институт текстильной и легкой промышленности, Uzbekistan

Matolarning teksturasini yaxshilash, pardozlashga tayyorlanish sifatini oshirish va jadallashtirish maqsadida ikkilamchi sellyuloza sellyulaza fermenti yordamida biomodifikatsiya qilindi. Termik barqarorligini, fazaviy holatini va keyingi texnologik qayta ishlash imkoniyatlarini aniqlash uchun biosayqallangan matolarning termik xususiyatlarini o‘rganish amalga oshirildi. Ikkilamchi sellyulozadan olingan dastlabki matoning va yangi fermentativ usul bilan modifikatsiyalangan matolarning TGA va DTA egrilari tahlil qilindi. Modifikatsiyalangan sellyulozaning termik barqarorligini ortishi, qo‘shimchalarni ajratib olinganligi, yuzasining siyqallanishi natijasida termik parchalanish xaraktarining o‘zgarishi va issiqlik effektining kamayishi orqali bo‘yashga tayyorlash uchun fermentativ usulning afzalliklari ko‘rsatilgan.