ОЦЕНКА ВЛИЯНИЯ ЭКСТРАКТА ЛИСТЬЕВ КАПУСТЫ (BRASSICA L.) НА БИОХИМИЧЕСКИЕ ИЗМЕНЕНИЯ ПРИ МОДЕЛИРУЕМОМ ГЕПАТИТЕ
##submission.downloads##
Ushbu eksperimental tadqiqotda karbon tetraklorid (CCl₄) yordamida modellashtirilgan gepatit modeli sharoitida karam (Brassica L.) barglaridan tayyorlangan suvli va spirtli ekstraktlarning gepatoprotektiv xususiyatlari baholandi. Tadqiqot davomida qon plazmasidagi alaninaminotransferaza (ALT), aspartataminotransferaza (AST), Ishqoriy fosfataza (ALP), albumin miqdori hamda jigar gomogenatidagi malondialdegid (MDA) darajalari aniqlandi. Olingan natijalar karam bargi ekstraktlarining jigar shikastlanishini kamaytirish va antioksidant himoyani kuchaytirishdagi samaradorligini ko‘rsatdi.
1. Ayaz A., Junaid M., Ullah F. et al. Broccoli: A medicinal food with broad therapeutic potential // Frontiers in Nutrition. – 2020. – Vol. 7. – Article 593.
2. Cho S. J., Yoon S. H., Lee H. J. et al. Protective effects of plant polyphenols against oxidative stress-induced hepatotoxicity // Phytomedicine. – 2015. – Vol. 22(5). – P. 552–561.
3. González R., Ballester I., López-Posadas R. et al. Effects of flavonoids and other polyphenols on inflammation // Phytotherapy Research. – 2016. – Vol. 30(8). – P. 1212–1228.
4. Lim Y., Lee J. E., Kim H. S. et al. Protective effect of broccoli extract against carbon tetrachloride-induced liver injury in rats // Food and Chemical Toxicology. – 2017. – Vol. 109(1). – P. 135–143.
5. Singh A., Bhat T. K., Sharma O. P. Clinical biochemistry of hepatotoxicity // Journal of Clinical Toxicology. – 2011. – Vol. S4. – P. 001.
6. Vidal справочник: Карсил – гепатопротектор на основе силимарина. – 2021. [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://www.vidal.ru
7. Wang X., Zhang H., Chen X. et al. Cruciferous vegetable-derived phytochemicals in the prevention of chronic liver diseases // Food and Function. – 2018. – Vol. 9(7). – P. 3375–3390.
8. Zang Y., Igarashi K., Yu C. Antioxidant and anti-inflammatory effects of sulforaphane: Current status and perspectives // Nutrients. – 2020. – Vol. 12(9). – P. 2677.
9. Агапова И. Н., Чернышев А. Л. Применение растительных препаратов при заболеваниях печени // Клиническая фармакология и терапия. – 2018. – Т. 27, № 1. – С. 56–61.
10. Климова И. Д., Громова О. А. Антиоксиданты и печеночная патология: современное представление // Вестник восстановительной медицины. – 2020. – № 2. – С. 43–47.
11. Мясоедов В. Ф., Михалева И. И. Оценка гепатопротекторного действия природных соединений // Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология. – 2015. – № 3. – С. 91–96.
Mulkiiyat (c) 2025 «O‘zMU XABARLARI»

Ushbu ish quyidagi litsenziya asosida ruxsatlangan Kreativ Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International litsenziyasi asosida bu ish ruxsatlangan..






.jpg)

.png)





