Tabiiy fanlar

АНАЛИЗ СОСТАВА ЭФИРНОГО МАСЛА МЯТЫ С ПРИМЕНЕНИЕМ ГАЗОЖИДКОСТНОЙ ХРОМАТОГРАФИИ

мята перечная, эфирное масло, газовая хроматография, газожидкостная хроматография, колонка, скорость потока, состав масла, ментол, пулегон, карвон, биологически активные вещества, химический анализ, лекарственные растения.

Authors

  • Илёс РУЗИЕВ, PhD, доцент Института биохимии Самаркандского государственного университета имени Шарофа Рашидова, Uzbekistan
  • Комила БЕБИТОВА, Магистрант Института биохимии Самаркандского государственного университета имени Шарофа Рашидова, Uzbekistan
  • Жавлон УЗОКОВ, PhD, доцент Института биохимии Самаркандского государственного университета имени Шарофа Рашидова, Uzbekistan
  • Шохсанам САЙФУЛЛАЕВА, Магистрант Института биохимии Самаркандского государственного университета имени Шарофа Рашидова, Uzbekistan
  • Зохида ОЛТИБОЕВА Соискатель Института биохимии Самаркандского государственного университета имени Шарофа Рашидова, Uzbekistan

The article presents a study of the composition of peppermint essential oil by gas-liquid chromatography (GLC). This allowed us to determine the qualitative and quantitative composition of volatile compounds included in the composition of the plant oil. Samples taken at different stages of plant development were analyzed, which allowed us to determine changes in the concentration of the main biologically active components. The most important compounds present in the essential oil are menthol, pulegone, carvone and other terpenoids with anti-inflammatory, antiseptic and antispasmodic properties. The results emphasize the pharmacological potential of peppermint essential oil and indicate the feasibility of further study for its application in medicine, cosmetology and the food industry.