Tabiiy fanlar

АНАЛИЗ ЭФИРНОГО МАСЛА ЛЕПЕСТКОВ РАСТЕНИЯ CROCUS SATIVUS

Iridaceae, Crocus sativus L., крокус, лист крокуса, эфирное масло, летучие компоненты, газовая хроматография-масс-спектроскопия

Авторы

  • Shoxista MAXMUDOVA Xayrulla BOBAKULOV O‘zR FA Akademik S.Yu. Yunusov nomidagi O‘simlik moddalari kimyosi instituti tayanch doktoranti, O‘zR FA Akademik S.Yu. Yunusov nomidagi O‘simlik moddalari kimyosi instituti, Fizikaviy tadqiqotlar laboratoriyasi mudiri, kimyo fanlari nomzodi, katta ilmiy xodim , Узбекистан
  • Baxodir OXUNDEDAEV Sabir NISHANBAEV, Asadbek SARABEKOV O‘zR FA Akademik S.Yu. Yunusov nomidagi O‘simlik moddalari kimyosi instituti, Terpenoidlar va fenol birikmalari kimyosi laboratoriyasi katta ilmiy xodimi, PhD,O‘zR FA Akademik S.Yu. Yunusov nomidagi O‘simlik moddalari kimyosi instituti, Lipidlar kimyosi laboratoriyasi mudiri, kimyo fanlari doktori, yetakchi ilmiy xodim O‘zbekiston Milliy Universiteti, Kimyo fakulteti, Tabiiy birikmalar va amaliy kimyo kafedrasi katta o‘qituvchisi, PhD , Узбекистан

Впервые проведен сравнительный анализ состава летучих компонентов эфирных масел, полученных методом гидродистилляции из лепестков шафрана посевного (Crocus sativus L.), произрастающего в Бахмальском районе Джизакской области нашей Республики, с использованием метода газ хромато-масс-спектроскопии. По результатам анализа в составе эфирного масла свежесобранных цветков идентифицировано 27 летучих компонентов, а в составе эфирного масла высушенных цветков – 35, что составило 95,9% и 91,9% от общего количества эфирных масел соответственно.