ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ПРОДУКТОВ С ВЫСОКОЙ БИОЛОГИЧЕСКОЙ ЦЕННОСТЬЮ И БИОЛОГИЧЕСКИ АКТИВНЫХ ВЕЩЕСТВ В ПИТАНИИ СПОРТСМЕНОВ
В данном исследовании использовался качественный подход, основанный на анкетировании, для изучения использования ВБЦ и БАВ, осведомлённости об этих продуктах и их предполагаемой пользы среди 60 спортсменов из Ташкентской, Самаркандской и Ферганской областей. Данные были собраны с помощью полуструктурированных вопросов и тематически проанализированы с помощью NVivo 14. Результаты показали, что большинство респондентов употребляли эти продукты ежедневно или часто. Основными преимуществами были более быстрое восстановление, повышение уровня энергии и укрепление иммунитета. Однако был выявлен недостаток знаний о сроках и дозировке приёма питательных веществ, а также зависимость от неспециализированных источников.
1. Edo G. I. va boshq., “Ginger (Zingiber officinale) ekstraktlaridan olingan bioaktiv fitokimyoviy moddalarning metall ionlari bilan koordinatsiyasi natijasida hosil bo‘lgan metall komplekslar va bioaktiv birikmalarni o‘rganish,” Food Chemistry Advances, jild 3, maqola 100337, 2023. DOI: 10.1016/j.focha.2023.100337
2. Edo G. I. va boshq., “Bitter leaf (Vernonia amygdalina) barglarining biologik va bioaktiv komponentlari: sog‘liq va ovqatlanish foydalari haqida tahlil,” Food Chemistry Advances, jild
3, maqola 100488, 2023. DOI: 10.1016/j.focha.2023.100488
3. Edo G. I. va boshq., “Scent leaf (Ocimum gratissimum) tarkibidagi fitokimyoviy va farmakologik birikmalar: tahlil,” Food Chemistry Advances, jild 3, maqola 100300, 2023. DOI: 10.1016/j.focha.2023.100300
4. Maughan D. M. va boshq., “Sportchilar uchun protein va mashg‘ulot: xalqaro sport ovqatlanish jamiyati pozitsiyasi,” Journal of the International Society of Sports Nutrition, jild 14, maqola 20, 2017. DOI: 10.1186/s12970-017-0177-8
5. Cruz-Hernandez M. A. va boshq., “Sport ovqatlanishida bioaktiv peptidlarning potentsial ahamiyati,” Nutrients, jild 13, no. 11, maqola 3997, 2021. DOI: 10.3390/nu13113997
6. da M. J. R. Silva va boshq., “Protein va sport: bioaktiv birikmalar uchun muqobil manbalar va strategiyalar,” Nutrients, jild 14, no. 4, maqola 817, 2022. DOI: 10.3390/nu14040817
7. Teodoro A. J., “Oziq-ovqatning bioaktiv birikmalari: kasalliklarning oldini olish va davolashdagi roli,” Oxidative Medicine and Cellular Longevity, jild 2019, maqola 3765986, 2019. DOI: 10.1155/2019/3765986
8. Feresin R. G. va boshq., “Ayol kollej sportchilari orasida sport ovqatlanishi bo‘yicha bilim, ovqatlanish iste’moli va ma’lumot manbalarini baholash: tavsifiy imkoniyat tadqiqoti,” Journal of the International Society of Sports Nutrition, jild 18, maqola 65, 2021. DOI: 10.1186/s12970-021-00454-3
9. da M. J. R. Silva va boshq., “Sportchilar uchun bioaktiv peptidlar: tananing kompozitsiyasi va mushak ishlashiga ta’siri,” Nutrients, jild 13, no. 11, maqola 3997, 2021. DOI: 10.3390/nu13113997 10. Edo G. I. va boshq., “Bitter leaf (Vernonia amygdalina) barglarining biologik va bioaktiv komponentlari: sog‘liq va ovqatlanish foydalari haqida tahlil,” Food Chemistry Advances, jild 3, maqola 100488, 2023. DOI:
10.1016/j.focha.2023.100488 11. Edo G. I. va boshq., “Scent leaf (Ocimum gratissimum) tarkibidagi fitokimyoviy va farmakologik birikmalar: tahlil,” Food Chemistry Advances, jild 3, maqola 100300, 2023. DOI: 10.1016/j.focha.2023.100300 12. Maughan D. M. va boshq., “Sportchilar uchun protein va mashg‘ulot: xalqaro sport ovqatlanish jamiyati pozitsiyasi,” Journal of the International Society of Sports Nutrition, jild 14, maqola 20, 2017. DOI: 10.1186/s12970-017-0177-8
13. Cruz-Hernandez M. A. va boshq., “Sport ovqatlanishida bioaktiv peptidlarning potentsial ahamiyati,” Nutrients, jild 13, no. 11, maqola 3997, 2021
Copyright (c) 2025 «ВЕСТНИК НУУз»

Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution-NonCommercial-ShareAlike» («Атрибуция — Некоммерческое использование — На тех же условиях») 4.0 Всемирная.






.jpg)

2.png)





