SPORTCHINING OZIQLANISHIDA YUQORI BIOLOGIK QIYMATGA EGA MAHSULOTLAR VA BIOLOGIK FAOL MODDALARNI QO‘LLASH
##submission.downloads##
Ushbu tadqiqot sifatli, so‘rovnoma asosidagi yondashuv orqali Toshkent, Samarqand va Farg‘ona viloyatlaridan 60 nafar sportchi ishtirokida YBQ va BFM dan foydalanish amaliyoti, bu mahsulotlar bo‘yicha xabardorlik va ularning kutilayotgan foydalari o‘rganildi. Ma’lumotlar yarim tuzilgan savollar asosida yig‘ilib, NVivo 14 dasturi yordamida tematik tahlil qilindi. Natijalar respondentlarning aksariyati har kuni yoki tez-tez bu mahsulotlardan foydalanishini ko‘rsatdi. Asosiy foydalar sifatida tezroq tiklanish, energiya darajasining oshishi va immunitetning kuchayishi qayd etildi. Biroq, oziq moddalar qabul qilish vaqti, dozalari hamda mutaxassis bo‘lmagan manbalarga tayanish bo‘yicha bilim yetishmasligi aniqlandi
1. Edo G. I. va boshq., “Ginger (Zingiber officinale) ekstraktlaridan olingan bioaktiv fitokimyoviy moddalarning metall ionlari bilan koordinatsiyasi natijasida hosil bo‘lgan metall komplekslar va bioaktiv birikmalarni o‘rganish,” Food Chemistry Advances, jild 3, maqola 100337, 2023. DOI: 10.1016/j.focha.2023.100337
2. Edo G. I. va boshq., “Bitter leaf (Vernonia amygdalina) barglarining biologik va bioaktiv komponentlari: sog‘liq va ovqatlanish foydalari haqida tahlil,” Food Chemistry Advances, jild
3, maqola 100488, 2023. DOI: 10.1016/j.focha.2023.100488
3. Edo G. I. va boshq., “Scent leaf (Ocimum gratissimum) tarkibidagi fitokimyoviy va farmakologik birikmalar: tahlil,” Food Chemistry Advances, jild 3, maqola 100300, 2023. DOI: 10.1016/j.focha.2023.100300
4. Maughan D. M. va boshq., “Sportchilar uchun protein va mashg‘ulot: xalqaro sport ovqatlanish jamiyati pozitsiyasi,” Journal of the International Society of Sports Nutrition, jild 14, maqola 20, 2017. DOI: 10.1186/s12970-017-0177-8
5. Cruz-Hernandez M. A. va boshq., “Sport ovqatlanishida bioaktiv peptidlarning potentsial ahamiyati,” Nutrients, jild 13, no. 11, maqola 3997, 2021. DOI: 10.3390/nu13113997
6. da M. J. R. Silva va boshq., “Protein va sport: bioaktiv birikmalar uchun muqobil manbalar va strategiyalar,” Nutrients, jild 14, no. 4, maqola 817, 2022. DOI: 10.3390/nu14040817
7. Teodoro A. J., “Oziq-ovqatning bioaktiv birikmalari: kasalliklarning oldini olish va davolashdagi roli,” Oxidative Medicine and Cellular Longevity, jild 2019, maqola 3765986, 2019. DOI: 10.1155/2019/3765986
8. Feresin R. G. va boshq., “Ayol kollej sportchilari orasida sport ovqatlanishi bo‘yicha bilim, ovqatlanish iste’moli va ma’lumot manbalarini baholash: tavsifiy imkoniyat tadqiqoti,” Journal of the International Society of Sports Nutrition, jild 18, maqola 65, 2021. DOI: 10.1186/s12970-021-00454-3
9. da M. J. R. Silva va boshq., “Sportchilar uchun bioaktiv peptidlar: tananing kompozitsiyasi va mushak ishlashiga ta’siri,” Nutrients, jild 13, no. 11, maqola 3997, 2021. DOI: 10.3390/nu13113997 10. Edo G. I. va boshq., “Bitter leaf (Vernonia amygdalina) barglarining biologik va bioaktiv komponentlari: sog‘liq va ovqatlanish foydalari haqida tahlil,” Food Chemistry Advances, jild 3, maqola 100488, 2023. DOI:
10.1016/j.focha.2023.100488 11. Edo G. I. va boshq., “Scent leaf (Ocimum gratissimum) tarkibidagi fitokimyoviy va farmakologik birikmalar: tahlil,” Food Chemistry Advances, jild 3, maqola 100300, 2023. DOI: 10.1016/j.focha.2023.100300 12. Maughan D. M. va boshq., “Sportchilar uchun protein va mashg‘ulot: xalqaro sport ovqatlanish jamiyati pozitsiyasi,” Journal of the International Society of Sports Nutrition, jild 14, maqola 20, 2017. DOI: 10.1186/s12970-017-0177-8
13. Cruz-Hernandez M. A. va boshq., “Sport ovqatlanishida bioaktiv peptidlarning potentsial ahamiyati,” Nutrients, jild 13, no. 11, maqola 3997, 2021
Mulkiiyat (c) 2025 «O‘zMU XABARLARI»

Ushbu ish quyidagi litsenziya asosida ruxsatlangan Kreativ Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International litsenziyasi asosida bu ish ruxsatlangan..






.jpg)

.png)





